Volgende uitdagingen in het Old Age Home.

Afgelopen week kregen we een panisch telefoontje uit het Old Age Home in Zuid- Afrika.
De toegestuurde foto’s logen er niet om.
Die morgen had het heel erg geregend en nu liep het hele toiletgebouw vol met water.
Ze dachten dat het van de nieuwe septic tank kwam. Paniek natuurlijk.
Het goede was, dat het water helder was…….
Het was bijna weekend, dus onze aannemer was op dat moment niet meer bereikbaar.
De volgende maandag hingen ze al heel vroeg aan de telefoon om te overleggen wat de scenario’s waren. De volgende dag zijn ze gaan kijken, terwijl er weer hoosbuien over trokken. Wat blijkt? Het Old Age Home is het afvoerputje geworden van al het hemelwater dat van de heuvel en omliggende straten af loopt. En de weg is inmiddels geheel
geasfalteerd, dat helpt ook niet in het absorberende vermogen.
Dus waar ook het waswater of toiletwater naar toe wil, het kan nergens heen, want het grondwater staat tot de drempel van het toiletgebouw.
Goede raad is ook nu weer duur en op de lokale overheid hoef je niet te rekenen, die zijn niet van plan een waterafvoer systeem te ontwerpen.
We hebben nu overlegd, dat het een goed plan zou zijn aan de overkant van de weg een tuin aan te leggen met een irrigatie systeem, dat door middel van een pomp het overtollige waswater en regenwater verwerkt. We zien verschillende voordelen: De omgeving zal mooi groen worden, een groentetuin zal in de behoefte aan gezonde voeding voorzien, de oma’s
en opa’s zijn gek op tuinieren, dus hebben een bezigheid, de septictank kan zijn drainwater kwijt en de plaats zal niet meer worden overspoeld.
Het enige : Goede raad is meestal heel duur……